30 / 03 – Denk jij na over het kopen van een huis? Dit is een goed moment om de stap te wagen.
Want hoewel er op de hypotheekmarkt veel verandert, zoals de verlaagde leennorm, zijn er ook genoeg kansen. Denk aan de lage hypotheekrente en aantrekkelijk geprijsde huizen. Huis & Hypotheek geeft je inzicht in de voors en tegens.

Minder lenen
We beginnen met het slechte nieuws: begin dit jaar kwam er aan diverse stimuleringsregelingen voor de woningmarkt een einde. Eén daarvan is de verruimde schenkingsregeling van € 100.000,-. Daarnaast zorgt de strengere leennorm, een van de factoren waarmee je een maximale hypotheek berekent, dat je minder lenen kunt voor de aankoop van een woning. Ook wordt halverwege dit jaar de NHG-grens verlaagd, dus als je dan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt, zul je een goedkoper huis moeten kopen.

Kopersmarkt
Het goede nieuws: er zijn zeker positieve ontwikkelingen. De hypotheekrente is nog niet eerder zo laag geweest en dat zie je terug in lagere maandlasten. Daarnaast zijn de huizenprijzen bijna overal nog relatief laag. In enkele regio’s, zoals de Randstad, beginnen de prijzen wel al iets te stijgen. Maar er staan veel woningen te koop, dus je hebt keuze genoeg. En als je nu een huis gezien hebt, dan profiteer je tot 1 juli gewoon van de huidige NHG-grens en mag je huis maximaal € 250.000 kosten. Zorg wel dat je, als je hiervan gebruikt wilt maken, je tijdig je hypotheekofferte aangevraagd hebt.

Hulp van familie
Hoewel de verruimde schenkingsregeling geëindigd is, mogen ouders hun kind nog steeds financieel ondersteunen met een bedrag van € 52.752,-. En dat is niet niks. Zijn jouw ouders bereid om extra te helpen? Dan is wellicht een familiehypotheek ook een optie. De naam zegt het al: je sluit geen lening af bij een bank, maar bij je familie. Belangrijk is wel dat je de afspraken die jullie maken goed laat vastleggen. Hier kan een adviseur Huis & Hypotheek je helpen.

Wat zijn jou mogelijkheden?
Kortom: er zijn zeker kansen in de woningmarkt voor starters! Denk jij na over het kopen van je eerste eigen huis en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een dichtstbijzijnde Huis & Hypotheek. Of maak online een afspraak op www.huis-hypotheek.nl.