Huiseigenaren iets positiever gestemd
10 / 10 – Huizenbezitters zien dit kwartaal de zon weer een beetje meer in het water schijnen.

Ze hebben iets meer vertrouwen gekregen in de woningmarkt, zo blijkt uit het ING Woonbericht. De stijging van het vertrouwen komt voornamelijk omdat huiseigenaren positieve verwachtingen hebben ten aanzien van het aantal huizen dat de komende tijd verkocht zal worden.

Dit is de eerste stijging sinds het derde kwartaal van 2011. Zeven op de tien koopwoningbezitters denkt dat zijn huis minder waard is geworden door de crisis, maar 54% gaat ervan uit dat hun huis wel nog meer waard is dan de hoogte van hun hypotheek.

De aangescherpte normen in het Lenteakkoord, waarbij kopers vanaf 1 januari 2013 hun hypotheek geleidelijk moeten aflossen en niet meer mogen lenen dan de woningwaarde, hebben effect op de plannen van starters. Zo zegt een vijfde van de starters de komende jaren geen huis te kunnen kopen; 43% zou hierdoor het liefst dit jaar nog een huis willen kopen, zodat ze nog onder de huidige regels vallen.

Zeven op de tien koopwoningbezitters denkt dat hun huis door de economische tegenwind minder waard is geworden, 23% denkt dat het huis nog evenveel waard is. Ondanks deze mogelijke waardedaling van het huis gaat nog steeds 54% van de koopwoningbezitters ervan uit dat de actuele waarde van het huis hoger is dan de hoogte van de hypotheek. Een kwart gaat er echter vanuit dat hun hypotheek op dit moment ‘onder water staat’ en dus hoger is dan de waarde van het huis. Van de koopwoningbezitters die denken dat hun huis minder waard is geworden, maakt 45% zich geen zorgen. 9% maakt zich hier wel veel zorgen over.

Koopwoningbezitters die door de mogelijke waardedaling van hun huis meer af zouden moeten of willen aflossen op hun hypotheek, zouden daarvoor vooral bezuinigen op de aanschaf van een auto (63%) en meubels (58%). De zomervakantie (40%) blijft het meeste buiten schot bij eventuele bezuinigingen. Als we bezuinigen op uitgaven buiten beschouwing laten, wendt bijna de helft van alle koopwoningbezitters die van plan zijn meer af te lossen op hun hypotheek, hun spaargeld aan. Diegenen die zelf niet van plan zijn meer af te lossen op hun hypotheek zouden hun inkomen / loon (46%) aanwenden als zij ineens verplicht zouden worden om meer te gaan aflossen op hun hypotheek. Meer dan de helft van de koopwoningbezitters (53%) zou het overigens een (heel) goed idee vinden als mensen met een hypotheek verplicht worden om direct af te lossen. Een derde ziet dit echter niet zitten.