23 / 05 – Alweer vijf jaar geleden werd in Alkmaar Stichting Starter opgericht. Nu vijf jaar later is deze Stichting Starter uitgegroeid tot een volwassen belangenbehartiger voor de woonstarter in Nederland.

Invulling doelstelling
Stichting Starter heeft als doel de belangen van de woonstarter te behartigen en deze middels voorlichting te voorzien van nuttige informatie. Door het organiseren van lokale bijeenkomsten wordt deze potentiële koopstarter in contact gebracht met lokale woningmarktspecialisten. Middels 1 op 1 gesprekken in onder andere het zogeheten Starterscafé wordt de starter persoonlijk voorgeïnformeerd over de mogelijkheden en de onmogelijkheden over het kopen van een huis.

Mei 2008 versus mei 2013
“Er is in die vijf jaar natuurlijk enorm veel veranderd voor de koopstarter”, begint Dirk Hoogeterp, bestuurslid van Stichting Starter. “Toen Stichting Starter haar deuren opende was er nog geen crisis en was het meer de onbekendheid van de woonstarter over wat de mogelijkheden waren in verband met de vaak hoge huizenprijzen. Anno 2013 is dat heel anders, nu heeft deze starter veel meer vragen over de financieringsmogelijkheden en wat nu eigenlijk de toegevoegde waarde van de aankoopmakelaar is. Ook merken we veel vragen over de inkomensrisico’s als werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid en vinden de ZZP’ers steeds vaker de weg naar Stichting Starter”, vervolgt Hoogeterp zijn verhaal die Stichting Starter in vijf jaar tijd heeft zien groeien tot een landelijke entiteit en autoriteit.

Jouweerstewoning.nl
“In de afgelopen vijf jaar hebben we vele horecagelegenheden in Nederland omgetoverd tot Starterscafé”, verteld Marcelle le Feber, mede-oprichtster en coördinatrice van Stichting Starter enthousiast. “En het leuke is dat veelal elke horecaondernemer meedenkt in de organisatie en aankondiging van het evenement. Het is immers voor hun natuurlijk ook extra exposure. Naast deze proactieve houding van de caféeigenaar hebben wij de afgelopen jaren zeer prettig samengewerkt met onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Ondanks dat wij de campagne en het plan van aanpak van een Starterscafé klaar hebben liggen is de aandacht in de voorbereiding naar een Starterscafé van de lokale ondernemer een absolute must. Gezamenlijk zorgen we voor een gemiddelde opkomst van 35 à 40 bezoekers in het Starterscafé welke in de regel op een doordeweekse avond in 2,5 uur gehouden wordt. Zo’n aantal is nog elke keer een uitdaging voor de adviseurs die ons al jaren kennen en met regelmaat een Starterscafé organiseren. Aan het einde van de avond hebben ze een droge keel van het vele praten. Maar mopperen dat doen ze niet!” Of wij echt onafhankelijk zijn? “Absoluut!”, reageert Le Feber vol overtuiging. “Wij hebben als stichting veel samenwerkingspartners. Zo werken we veel samen met gemeenten die een Starterslening verstrekken via het SVn. Daarnaast hebben wij landelijke sponsoren die het mogelijk maken om onze positie als stichting te optimaliseren, onze landelijke sponsoren zijn de NVM en de Hypotheekshop. En tevens hebben wij samenwerkingsverbanden met Vereniging Eigen Huis, Nationale Waarborg en Vastgoed Pro. Alles in het kader van het wegwijs maken van de woonstarter.”

Mogelijkheden versus onmogelijkheden anno 2013
Als we kijken naar de koopstarter is er volgens Hoogeterp nog heel veel mogelijk. “In tegenstelling wat vele kranten en overige media beweren is er voor de koopstarter op dit moment meer mogelijk dan in 2009. Er zijn meer gemeenten die de Starterslening stimuleren, door de lage rente op dit moment kan een alleenstaande in het starterssegment circa 10.000 euro meer lenen. Als je daarbij rekening houdt met de dalende huizenprijzen van de afgelopen jaren dan is de betalingscapaciteit er alleen maar beter op geworden”. Maar waarom komt de huizenmarkt dan niet op gang? “Veel heeft te maken met het vertrouwen van de koopstarter in hun eigen baan, in de huidige economie en met name in de politiek. Als je je verdiept in de gedachten van een koopstarter is het niet raar dat het politieke wantrouwen zo hoog is. Als je onze premier daags voor de verkiezingen hoort zeggen dat er niet getornd gaat worden aan de hypotheekrente aftrek en daags na de verkiezingen is dit al geen heilig huisje meer dan begrijp ik de afwachtende houding wel. Alhoewel ik wel onderschrijf dat er wat met de hypotheekrente aftrek moest gebeuren, maar waarom is er niet geluisterd naar het plan van de 22 topeconomen die dat in de zomer van 2012 presenteerde? Nu is er het zoveelste compromis, wat nou net het verkeerde signaal is voor een weifelende koopstarter”, aldus Hoogeterp.

Toekomst over de volgende 5 jaar
Hoe de toekomst er over vijf jaar eruit ziet? Hierop kan Le Feber kort zijn. “Het mooiste zou zijn als wij dan niet meer nodig zijn op de woningmarkt en dat de woonstarter overal voorzien kan worden van onafhankelijk laagdrempelig advies. Maar ik ben bang dat Stichting Starter in de komende vijf jaar een nog prominentere rol zal spelen voor de woonstarter om hun belangen nog beter te kunnen dienen. Zo hopen wij dat het komende jaar nog wel meer sponsoren bereid zijn om ons te ondersteunen om de belangen van de woonstarter te dienen. Wij zijn en blijven een stichting en ontvangen voor onze bezigheden geen subsidie, dus iedere euro die we kunnen aanwenden om deze belangen nog beter te kunnen dienen hebben wij hard nodig!”